Binnenrotte 192 tranformatie

6
904

Aan de Binnenrotte 192 in het centrum van Rotterdam wordt het voormalige KPN (PTT) gebouw uit 1951 getransformeerd. Het gebouw krijgt een combinatie van wonen, werken, en horeca. Het ontwerp van JSA (Jeroen Schipper Architecten) is in september 2017 goedgekeurd door de Welstandcommissie.

PTT Binnenrotte

Wonen, werken en horeca

In het karakteristieke bakstenen gebouw komt na transformatie horeca op de begane grond, kantoorruimte op de 1e en 2e etage en loftappartementen op de 3e en 4e etage in de hoge kap.

Aanpassingen aan het gebouw

Het voormalige PTT pand krijgt een nieuwe entree. Door een beperkt aantal ingrepen in de strak geritmeerde gevel zal het gebouw geschikt gemaakt worden voor zijn nieuwe functies. De raamopeningen in de plint worden naar beneden toe vergroot. Op twee plekken wordt een grotere opening gemaakt voor entrees. Op de eerste verdieping blijft de gevel geheel intact. Op de tweede verdieping worden op een paar plekken Franse balkons toegevoegd. Op de derde verdieping wordt één doorlopend balkon toegevoegd dat voorziet in buitenruimtes voor de woningen. Het dak zal voorzien worden van zonnepanelen in de vormgeving van een vlakke pan, hiermee worden de zonnepanelen zo netjes mogelijk ingepast. De zijgevel wordt op een paar plekken geopend in dezelfde architectuurtaal als de gevel aan Binnenrotte kant.

Binnenrotte vm KPN-gebouw

Voormalige KPN complex aan de Binnenrotte

Het PTT-pand uit 1951 van gemeente architect J. Koops maakt onderdeel uit van een bouwblok waarvan een deel in de periode 2004-2009 is herontwikkeld naar het ontwerp van Rapp+Rapp.

Binnenrotte 1988Binnenrotte 1988 nog met luchtspoor en betonnen PTT toren (foto gemeente archief)

In de nieuwbouw is het kantoor voor de gemeentelijke dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevestigd. Bij deze verbouwing is de oorspronkelijke hoofdentree van het PTT-complex verwijderd. Hiernaast is de oude betonnen PTT-toren uit 1981 van Kraaijvanger Architecten gesloopt. Hiervoor in de plaats werd de woontoren Statendam gebouwd naar het ontwerp van Duitse architect Hans Kolhoff.

Statendam Laurenshof

 

Projectgegevens

Naam: Binnenrotte 192
Status: in ontwikkeling
Locatie: Binnenrotte 192
Deelgemeente:
Centrum – Stadsdriehoek
Categorie: Woningbouw, Kantoren, Horeca
Architect: JSA (Jeroen Schipper Architecten) 
Opdrachtgever:
Start verbouwing: 2018
Realisatie: 2020

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Binnenrotte 192 51.920800, 4.488500

6 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here