Schouwburgplein Rotterdam

Schouwburgplein

Het Schouwburgplein is een auto- en fietsvrij plein in het centrum van Rotterdam. Het plein dankt zijn naam aan de Rotterdamse Schouwburg dat aan de zuidzijde ligt. Op het Schouwburgplein ligt de megabioscoop Pathé, onder het plein een parkeergarage en aan de noordzijde De Doelen. In 1997 is het plein heringericht naar het ontwerp van landschapsarchitect Adriaan Geuze van West 8.

Geschiedenis van het Schouwburgplein

Het Schouwburgplein is ontstaan na de 2e wereldoorlog als onderdeel van het Basisplan voor de Wederopbouw van Rotterdam. Voor de oorlog lag op de plaats van het Schouwburgplein een dichtbevolkte stadswijk. In 1947 was bij de bouw van de noodschouwburg aan de verlengde Aert van Nesstraat al een Theaterplein voorzien tussen de noodschouwburg en de toekomstige concertzaal De Doelen. Tot de bouw van De Doelen fungeerde het plein voornamelijk als parkeerplaats. Door de bouw van een ondergrondse parkeergarage in 1964 kwam het Schouwburgplein als voetgangersgebied beschikbaar.

Schouwburgplein 2

Het plein werd ingericht met drie siervijvers en bloembakken. Alleen in de zomers werd gebruik gemaakt van de vijvers. De rest van het jaar was het een groot leeg plein. De ongezellige vlakte was voor velen symbolisch voor de onherbergzaamheid van de Wederopbouw van Rotterdam.

Met de bouw van een woonblok “Woondok” van architect Hartsuyker aan de westzijde en de nieuwe schouwburg van architect Quist in 1988, de noodschouwburg werd in 1987 afgebroken, kreeg het Schouwburgplein de voor een goed plein noodzakelijke wanden.

Ontwerp Schouwburgplein Adriaan Geuze – West 8

Ondank de de nieuwe bebouwing bleef het plein niet een plek die uitnodigde om te verblijven. Om dit te verbeteren werd in 1990 het voorstel van de Rotterdamse landschap architect Adriaan Geuze voor de herinrichting van het Schouwburgplein aangenomen.

Het nieuwe plein wordt als een podium gezien met de skyline als decor en is 35 cm boven het straatniveau getild. Door het licht onder de rand aan te brengen lijkt het plein te zweven. Het plein is ontworpen als een interactief publieke plaats voor verschillende doeleinde gedurende het hele jaar. Het plein heeft diverse verwijzingen naar de haven zoals de geknikte rode lichtmasten in de vorm van havenkranen.

Na oplevering 1997 wordt het Schouwburgplein door architectuurcritici van over de gehele wereld geprezen. Toch blijft het “nieuwe” plein onderwerp van discussie net als het geval was in de tijd voor het ontwerp van Geuze.

Aanpassingen van het Schouwburgplein

In de periode 2010 – 2012 is het plein op diverse manieren aangepast door West 8; enerzijds door de publieke kritiek en anderzijds aan het gewijzigd gebruik van het plein. De gladde stalen platen zijn vervangen door hout en de epoxylaag is opgeruwd en er is een grafisch geabstraheerd patroon van zeemanstatoeages aangebracht. Door de onder constructie van het plein plaatselijk aan te passen zijn drie grote oppervlakken mogelijk waar een grotere belasting is toegestaan.  Aan de zijde van de Karel Doormanstraat zijn extra terrassen geplaatst en de toegankelijkheid van het plein is vergroot met extra opgangen.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start ontwerp:
Realisatie:
Schouwburgplein
Gerealiseerd
Schouwburgplein
Centrum
Pleinen
West 8, Adriaan Geuze
Gemeente Rotterdam
1990
1997

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Schouwburgplein 51.920791, 4.473238

 

Foto’s Schouwburgplein

Gerelateerd nieuws: