Pakhuis Meesteren Rotterdam

2
6936

Pakhuis Meesteren 4 AWG

Herontwikkeling Pakhuis Meesteren Rotterdam

Het monumentale Pakhuis Meesteren op de Wilhelminapier in Rotterdam wordt getransformeerd. Op vrijdag 9 oktober 2015 startte wethouder Schneider officieel de bouw. Verwachte oplevering is medio 2017.

Het pakhuis van het voormalige bedrijf Pakhuismeesteren zal worden verbouwd – gerenoveerd tot hotel. De Spaanse hotelketen Room Mate Hotels heeft hiervoor een 25 jarige huurovereenkomst getekend. Het hotel krijgt 230 kamers en zal worden ingericht door Teresa Sapey, de avant-garde architecte die ook de vestigingen van Room Mate Hotels in Barcelona en Pau ontwierp. Op de begane grond komt een Mercado – supermarkt met Spaanse en andere producten. Bovenop het hotel komt een groot dakterras. Het ontwerp is van AWG Architecten in opdracht van VolkerWessels.

Pakhuis Meesteren 2 AWG

Verbouwing maart 2015 gestart

De renovatie/verbouwing van Pakhuis Meesteren is in maart 2015 gestart door bouwbedrijf Van Agtmaal een dochter van VolkerWessels. Verwachte oplevering is medio 2017.

Met de verbouwing worden twee extra verdiepingen op het bestaande gebouw aangebracht. De monumentale gevels worden in ere hersteld. Pakhuis Meesteren krijgt een nieuwe fundering. In totaal worden 428 nieuwe palen aangebracht. Door het op spanning brengen van deze nieuwe palen zullen zij, samen met de 125 jaar oude bestaande houten palen, het totale gebouw gaan dragen.  De karakteristieke originele betonstructuur van het pakhuis blijft behouden en wordt zichtbaar in de vide in het hart van het hotel. Onder het oude pakhuis zal een compleet nieuwe parkeerkelder worden aangelegd.

Pakhuis Meesteren 1 AWG

Pakhuismeesteren

Het pakhuis Celebes, Borneo, Java, Sumatra van het voormalige bedrijf Pakhuismeesteren werd in 1941 opgeleverd. Het pakhuis bevindt zich tussen de Otto Reuchlinweg en de Wilhelminakade op de Wilhelminapier in Rotterdam. Tijdens het uitbreken van de 2e Wereld oorlog was de bouw van dit pakhuis nog in volle gang. De fundering en de kelderverdiepingen waren gereed, maar over de verdere afbouw ontstond onzekerheid. Funderings-onderzoek heeft echter uitgewezen dat het gebouw op een houten paalfundering uit 1898 staat. Het pakhuis dat hierop stond, brandde in 1937 af. Voor 1940 was op dezelfde fundering al weer een laag teruggebouwd. Na de oorlog werden op de bestaande laag nog drie lagen gebouwd.

Het pakhuis heeft een gewapend betonconstructie met een kolommenstramien van 5 meter. De gevels werden afgewerkt met spouwconstructie van kalksteen en klinkers. Het geheel is verdeeld in acht afzonderlijke vemen, die ieder een eigen ingang hebben. Behalve opslagruimte voor thee, zaden en grondnoten, kende het pand een schonerij en een bewerkingscentrum voor darmen, erwten en door insecten en bacteriën beschadigde goederen.

Pakhuis Meesteren 3 AWG

Projectgegevens

Naam: Pakhuis Meesteren
Status: in uitvoering
Locatie: Otto Reuchlinweg
Deelgemeente: Feijenoord

Categorie: Horeca, winkels
Architect: awg architecten
Opdrachtgever: VolkerWessels
Start bouw: 2015
Realisatie: 2017

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Pakhuis Meesteren 51.905899, 4.488273 Pakhuis Meesterenhotel, winkels2017

Filmpjes

Impressies Pakhuismeesteren

Foto’s Pakhuis Meesteren Rotterdam

2 REACTIES

 1. Geachte dame, heer, zodra het Hotel en eventueel de Mercado een feit zijn zou ik graag in contact komen. Mogelijk kan ik samen met de eigenaren een plan opmaken om invulling te geven aan de personeelsformatie. Dit kan kostenloos als geste van de gemeente Rotterdam naar haar ondernemers.

  Met vriendelijke groet,

  Barry Kors
  accountmanager Horeca en Detailhandel
  Wsp Rijnmond
  Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here