Depot Museum Boijmans van Beuningen

1
4083

Collectiegebouw Rotterdam MVRDV

Depot Museum Boijmans van Beuningen, nieuw Collectiegebouw

In het Museumpark in Rotterdam komt een nieuwe Collectiegebouw voor het museum Boijmans van Beuningen. Het nieuwe depot wordt een spectaculair en uitnodigend gebouw, waarmee het Rotterdamse Museumpark er een mooie entree en blikvanger van internationale allure bij krijgt. In het spiegelende gebouw naar het ontwerp van architectenbureau MVRDV komt een openbaar toegankelijk kunstdepot met tentoonstellingsruimtes, een beeldentuin een restaurant bovenop het 41 meter hoge gebouw. De kosten zijn begroot op € 52mln.

Bouw Depot gestart maart 2017

De bouw is gestart in maart 2017. De opening van het Collectiegebouw wordt in 2019 verwacht.

Foto update 2 juni 2017
Depot Boijmans van Beuningen

Meer foto’s van de bouw van het Depot.

Inrichting van Collectiegebouw

Het gebouw krijgt een vloeroppervlak van 15.000 vierkante meter, waarvan twintig tot veertig procent toegankelijk of zichtbaar is voor het publiek. Vanuit de ontvangst op de begane grond loopt een zigzagroute dwars door het gebouw omhoog naar het groene publieke dak met een expositieruimte, restaurant en een beeldentuin. Vanaf het dak, dat rondom van een windscherm is voorzien, heeft het publiek een weids uitzicht over Rotterdam.

Collectiegebouw MVRDV 3Kunstverzameling Rotterdam

Het Collectiegebouw is het eerste depotgebouw waarin de kunstverzameling van de stad Rotterdam geheel publiek toegankelijk is. Bezoekers zien in het Collectiegebouw hoe achter de schermen met kunst gewerkt wordt, van restauraties tot transporten. Uniek is de publiek-private samenwerking die bestaat uit de verhuur van depotruimtes aan particuliere verzamelaars. Zij kunnen tegen betaling gebruik maken van de expertise van Museum Boijmans Van Beuningen voor het beheer van hun collectie. Publiek krijgt de kans om deze particuliere verzamelingen te zien.

De opdracht voor een nieuw Collectiegebouw is verstrekt door Museum Boijmans van Beuningen in samenwerking met de Gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen. De depots van Museum Boijmans Van Beuningen zijn gedateerd, overvol en ze worden geteisterd door wateroverlast. In de depots was een groot deel van de gemeentelijke kunstcollectie opgeslagen. Omdat deze depots niet voldoen is de kunstcollectie momenteel grotendeels ondergebracht in depots op verschillende locaties.

Locatie CollectiegebouwMuseumpark lokatie Collectiegebouw

De lokatie voor het Collectiegebouw is het Voorhof van het Museumpark. Dit Voorhof is het deel van het park tegenover Het Nieuwe Instituut (voorheen NAi) genoemd. Tijdens de herinrichting van het Museumpark in 2011 is het Voorhof met witte schelpen bestrooid, zijn er 200 Robinia’s geplant, de Rotterdamse stamboom, en fungeert het als overgang tussen stad en park.

Om het park zoveel mogelijk te ontzien heeft MVRDV gekozen voor een zo klein mogelijke footprint van het gebouw en een compact rond volume, bekleed met een glazen gevel die de omgeving reflecteert. De bomen in het park die voor het gebouw moeten wijken worden als windbestendige versies herplant op het dak van het gebouw. In 2007 ontwierp MVRDV al een ontwerp voor het Collectiegebouw.

Na de bouw van het Depot van het museum Boijmans wordt ook de omgeving van het Collectiegebouw aangepakt waardoor deze groener wordt ter compensatie van het neerzetten van het depot in het Museumpark.

Bezwaren bouw weggenomen

Op 27 juli 2016 zijn de laatste obstakels voor de bouw van het Collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen weggenomen. Tijdens een bodemprocedure bij de Raad van State zijn bijna alle bezwaren afgewezen die vier partijen tegen het bestemmingsplan hadden ingediend: Erasmus MC, Vrienden van het Park Stichting, Erfgoedvereniging Bond Heemschut en een omwonende. In maart 2016 had het ziekenhuis al een kort geding hierover verloren. Het Erasmus MC is bang dat patiënten van de kinderpsychiatrische kliniek, waarnaast het nieuwe depot komt te staan, veel hinder zullen ondervinden van het met spiegelglas beklede, bolvormige gebouw. Eerder hebben gemeente en architectenbureau MVRDV al beloofd dat ze aan de kant van de kliniek geen spiegelend glas zullen aanbrengen en hoge bomen zullen plaatsen.

De Raad van State bepaalde gisteren dat de gemeenteraad van Rotterdam, die voor de bouw van het Collectiegebouw het bestemmingsplan heeft gewijzigd, daar binnen vier maanden nog twee veranderingen in moet aanbrengen, maar dat zijn formaliteiten. Er is alleen nog hoger beroep mogelijk tegen deze twee aanpassingen. Omdat die naar verwachting geen probleem opleveren, is de bouw van het Collectiegebouw zo goed als zeker geworden.

Gemeenteraad Rotterdam stemt voor Collectiegebouw

Op 5 november 2015 stemde de gemeenteraad met een ruime meerderheid (33 van de 45 stemmen) in voor de bouw van het Collectiegebouw in het Museumpark. Al op 15 april 2015 stemde het College van B en W in Rotterdam unaniem voor het plan van de bouw van het nieuwe Collectiegebouw. Het oorspronkelijke ontwerp is op een aantal punten aangepast. Het gebouw wordt volledig opengesteld voor publiek, aanvankelijk was maar 20% toegankelijk voor bezoekers. Hiernaast wordt de omgeving van het Collectiegebouw aangepakt waardoor deze groener wordt ter compensatie van het neerzetten van het depot in het Museumpark.

Randvoorwaarden aan het Collectiegebouw

In juni 2013 is door de gemeente de stedenbouwkundige randvoorwaarde geschreven voor het Collectiegebouw Museum Boijmans van Beuningen.

Collectiegebouw MVRDV 1

Financiering Collectiegebouw

Het nieuwe collectiegebouw wordt vooral mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van € 17 miljoen van de stichting De Verre Bergen. De goede doelen organisatie van de Rotterdamse familie Van der Vorm (grootaandeelhouder van de investeringsmaatschappij HAL), draagt 17 miljoen bij en nog drie miljoen voor eventuele stroppen. Een nog niet bekendgemaakte bank neemt de rest van de financiering over. De gemeente, die jaarlijks 2,5 miljoen euro uit het cultuurbudget aan de exploitatie van het Collectiegebouw gaat bijdragen, wordt huurder van het gebouw.

Projectgegevens

Naam: Collectiegebouw
Status: in uitvoering
Locatie: Museumpark
Deelgemeente:
Centrum – Dijkzigt
Categorie: Culturele gebouwen
Architect: MVRD
Opdrachtgever: Boijmans van Beuningen
Start bouw: 2017
Realisatie: 2019

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Collectiegebouw Boijmans 51.913813, 4.471111 Collectiegebouw Boijmansin ontwikkelingmuseum2017

Impressies Collectiegebouw Rotterdam

Filmpje Collectiegebouw Rotterdam

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here